10-04-2018 - blog

Sta aan het roer van je eigen leven

“Ik heb er genoeg van! Ik word ziek van de giftige werksfeer in mijn werkomgeving maar ik durf niet te veranderen. Alles in mijn lijf zegt dat ik ermee moet stoppen maar ik durf geen ander werk te zoeken. En wat als het daar ook zo is? Ik heb het toch best goed? Of niet?”

Onzekerheid en lichamelijke klachten


Deze situatie is vaak heel herkenbaar voor hoogsensitieve personen. Je merkt, ziet, hoort en voelt vaak dingen heel sterk aan. Het kan gaan om spanningen, onbesproken dingen op de werkvloer, de sfeer, … Soms denk je dan van: ‘hé, klopt dit wel?’ Ja, helaas is wat je aanvoelt vaak juist. En daarom is het zo belangrijk om bewust om te gaan met je hoogsensitiviteit. En dus ook binnen je loopbaan:

  • Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn functie optimaal kan uitoefenen?
  • En hoe herken ik een werkomgeving waar - wat ik aanvoel -  op een gepaste manier wordt aangepakt?
  • Hoe integreer ik mijn hoogsensitiviteit binnen mijn job waardoor het een kracht is in plaats van een last?

Vaak laten hoogsensitieve personen het veel te ver komen en geraken ze in een burn-out of bore-out. Ze voelen de verziekte werksfeer zo sterk aan. De continue stress of spanningen op de werkvloer. Soms krijg je zelfs te weinig uitdagingen waardoor je je overspannen voelt.

Comfortabel zijn zorgt voor spanning


Dikwijls duikt bij hoogsensitieve personen een zelfde dilemma op: je ziet dat de huidige situatie niet gezond is maar je bent te bang om ze te veranderen. Toch weet je heel goed wat je echt wilt. Je hebt nu zekerheid, loyaliteit en veiligheid. En toch geeft je lichaam andere signalen: pijn, stress, slapeloze nachten, je intuïtie die maar steeds zegt van neen, enzovoort. En dan denk je van: ‘ach ik blijf maar beter hier, want nieuwe en onbekende terreinen verkennen dat geeft me ook een ongemakkelijk gevoel.” En zo vermijd je situaties waarin je nieuwe dingen leert, andere keuzes mag maken, je mening mag zeggen enzovoort.

We blijven in onze comfortzone, waar het lekker veilig is en vooral comfortabel. Maar…laat het juist zo zijn dat die comfortzone ons heel onrustig maakt. Het maakt ons ziek. Een mens is gemaakt om zichzelf uit te dagen en nieuwe dingen te leren: competenties, vaardigheden en zelfs talenten ontdekken die je helemaal niet van bewust was. Zo neem je oplossingsgericht de stappen om je dromen of wensen te doen uitkomen.

Waarom dat gevoel van dilemma en tweestrijd?


Het is wetenschappelijk bewezen dat het ‘controle pauze systeem (BIS) in het brein van een hoogsensitief persoon actiever is. Je verwerkt alle gedachtes en mogelijke scenario’s in je hoofd intenser. Dat betekent dat we veel langer stil staan bij situaties. We ervaren veel intenser met onze zintuigen. Ik vergelijk dat vaak met een zoomoptie van een professioneel fototoestel. Door de zoommodus te gebruiken kunnen we de details veel beter zien, de kleuren zijn intenser enzovoort. We verdiepen ons in de ervaringen waardoor we onszelf verliezen in die situaties. Je voelt dat je vast komt te zitten.

Ook hoe jij bent als persoon speelt een rol. Je wilt graag iedereen tevreden houden of de gulden middenweg nemen. Maar soms moet je wel kiezen en dat vraagt van jou om even stil te staan en alles te bekijken: wat is er allemaal en welke richting wil ik hiermee op?

Hoe kunt je er uit stappen? 5 Tips om dit te overbruggen


Verzet eerst even je gedachten
Je voelt dat je vastzit. Je weet niet meer hoe er uit te komen. En wat te beslissen. Daarom is het belangrijk om even iets anders te doen. De situatie die jou een ongemakkelijk of verlammend gevoel geeft, mag je even loslaten. Doe iets waar je je goed bij voelt en dat je volledige aandacht vraagt (dat is voor iedereen anders bijvoorbeeld naar muziek luisteren, in de tuin werken, schilderen, zingen, wandelen, …). Dit helpt jou om je focus weer te ‘normaliseren’.

Focus verbreden: je hebt een waaier aan mogelijkheden
Door een pauzemoment in te lassen, kun je jezelf de ruimte geven om andere opties te ontdekken. Je leert je te focussen op positieve scenario’s en uitkomsten. In de praktijk blijkt dat 99% van de dingen waar we bang voor zijn of angst voor hebben helemaal niet gebeurt. Eigenlijk zijn we altijd veilig en OK. Als je alle scenario’s naast elkaar zou zetten, dan merk je dat je kunt kiezen. Kijk en voel de opluchting, blijheid, enthousiasme bij de positieve scenario’s. En merk hoe zwaar de negatieve scenario’s je maken. Je kan en mag altijd kiezen.

Kiezen is altijd winnen
Kiezen voor een bepaalde scenario kan soms faalangst met zich meebrengen. En dit gevoel is echt wel heel normaal. Je voelt dat je niet aan de verwachtingen voldoet die jij jezelf hebt opgelegd of denkt dat anderen jou opleggen. En toch is kiezen iets dat je altijd doet, elke seconde. 

Een keuze maken kun je dus op elk moment doen. Van zodra jij voelt dat het niet meer bij je past. Sta even stil, laat het los, kom erop terug als je rustiger bent. En dan kun je kiezen voor wat goed is voor jou of wat niet goed is voor jou. Beide keuzes zijn OK.

Stap per stap kiezen
Voor hoogsensitieve mensen zijn emoties van onzekerheid, schuld-en schaamtegevoelens intenser. Daarom mag je stap per stap leren ontdekken waar je grens ligt. Waar die grens ligt is uniek voor elkeen. Want je draagkracht is niet oneindig. Als je ja zegt aan de ander, dan zeg je neen aan jezelf. Daarom mag je even stilstaan bij de gevolgen van die keuze voor jezelf. Is de keuze die je wilt maken het waard voor jou en de mensen die je lief hebt?

Een klankbord helpt jou om bewust om te gaan met je hoogsensitiveit en je grenzen
De bovenstaande stappen helpen jou alvast om de goede richting op te gaan. Zowel privé als professioneel. Tenslotte kun je anderen pas helpen als je zelf zorg draagt voor jezelf. Tijdens de sessies van dit Boosttraject gaan we dieper in op de dilemma’s en op wat je tegenhoudt. Op die manier zorgen we ervoor dat je veel sneller doorhebt wanneer je kiest voor of tegen jezelf. Deze oefening helpt jou om gezonde relaties te hebben op het werk, in je relatie, vriendschappen en familie. Je ontdekt ook hoe jij rustig en met zelfvertrouwen kunt omgaan met de spanningen op het werk.

Wil je er meer over weten? Contacteer Rachida Coaching op 0479 90 86 64.
Sta aan het roer van je eigen leven
 
getting the best
out of you