Door op te zijn, krijg je jouw leven terug
Een paar jaar geleden kwam ik een mooie foto tegen: een vrolijke en zelfbewuste dame vol energie. En met een tekst erbij: "joy first, then anything else". De foto trok me zo aan. Joy, dat was iets dat ik niet meer echt kende. Ik was mezelf kwijt. Ik was op, uitgeblust. Deze foto triggerde mij. Ik had geen idee van wat er aan de hand was, alleen dat ik me niet top voelde. Ik wist niet meer wat ik leuk vond. En het ergste van al was dat ik mezelf niet meer herkende … Dit beseffen is de belangrijkste stap om je leven terug te nemen.
Een burn-out steeds hand in hand met een breekpunt
Het jaar 2005 is, achteraf gezien, een symbolisch jaar geweest. Een jaar waar ik mijn breekpunt bereikte: totaal over mijn eigen grenzen gegaan, ik bleef maar geven en geven. Dat jaar besloot ik van job te veranderen en in Brussel te werken. Een beslissing die ik vooral voor anderen deed en veel minder voor mezelf. Laat dat de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer deed vollopen. Ik voelde of zag het niet meteen, wel drie jaar later. Toen kreeg ik verschillende symptomen:
- Ik genoot steeds minder en minder van het leven
- ik was sneller geprikkeld en overstuur
- slapen ging niet zo best of ik had het gevoelalsof ik te weinig heb geslapen
- gepieker de ganse dag door
- ik kon me niet meer concentreren
- de jongedame die zeker was van haar stuk veranderde in een eeuwige twijfelaar
- …
De zoektocht naar jezelf begint
Aangezien ik goed thuis was in alles wat te maken had met arbeidsmarkt en tewerkstelling vond ik snel mijn weg naar loopbaanbegeleiding. Ik dacht in eerste instantie dat het lag aan mijn job. De loopbaancoach hielp me mijn competenties en talenten te herkennen en mijn loopbaanfocus. En zo veranderde ik van job. Ik hoopte dat mijn energie weer top zou zijn maar…wat bleek: ik voelde me stukken beter maar toch was ik nog steeds niet de Rachida van toen: vol levenslust en met het diepe geloof in de maakbaarheid van je eigen leven. Ik zocht naar antwoorden via workshops, sessies, boeken enzovoort. Het frustreede mij vaak want overal kreeg ik een stukje van de puzzel in plaats dat ik echt vooruit geraakte. Dit alles heeft me geholpen om een Boosttraject uit te werken zodanig dat je geen waardevolle tijd verliest én echt vooruit geraakt. Laat ik jou hier alvast een aantal basisinzichten meegeven.
Een burn-out, een chronisch onevenwicht tussen geven en nemen
Het woord chronisch lijkt hier wat overdreven maar toch is het wel degelijk zo. Een burn-out definieer ik zelf als volgt: het resultaat van een langdurig en systematisch onevenwicht tussen geven en nemen. Of anders gezegd de zorg voor jezelf valt bijna volledig weg en de focus ligt op de zorg voor anderen.
-
Je geeft zoveel, je raakt geleidelijk aan uitgeput, bijna ongemerkt
Door de zorg voor jezelf af te bouwen, raak je niet meer opgeladen. Wat maakt dat je dit doet? Uit onderzoeken en wetenschappelijke rapporten ontdekte ik dat het vaak dezelfde types mensen zijn die vatbaarder zijn om zichzelf weg te cijferen voor anderen. Ze worden gevers genoemd of pleasers. Gevers of pleasers willen de ander graag gelukkig maken. Soms zijn ze zelfs bang voor de ander want…stel dat deze persoon heel kwaad wordt of agressief enzovoort. Het kan dus ook uit angst zijn.
-
Oorzaak? Een combinatie van opvoeding, omgeving en persoonlijkheid
Waarom raakt de één uitgebrand en de ander niet? Een eenvoudig antwoord is er niet. De opvoeding speelt een belangrijke rol. Als je geleerd hebt dat je moet gehoorzamen, dat je ten dienste moet staan van anderen of de maatschappij dan heb je meer kans om opgebrand te geraken. Deze waarden en normen zijn mooi maar zoals in alles is een goede balans in geven cruciaal. De omgeving speelt ook een belangrijke rol. Als je in een gezin, familie of buurt leeft waar geven centraal staat, dan ga jij dit ook veel gemakkelijker gaan doen. En jouw persoonlijkheid is bepalend in dit alles. Voel jij mee met anderen, heb je snel medelijden met anderen, heb jij het verlangen om anderen gelukkig te maken? Dan ga je ook sneller dingen oplossen voor anderen, hen helpen of zelfs gewoon verantwoordelijkheden overnemen.
-
Hoe word ik terug levendig?
Eerst en vooral herkennen en erkennen dat je bijna op bent. En dat je nu kiest voor jezelf. Als je niet zorgt voor jezelf, dan kun je anderen echt niet helpen.
Daarna ontdekken we samen waar je energie allemaal naartoe is gegaan. Wat heeft er allemaal toe bijgedragen dat je staat waar je nu bent? We gaan aan de slag en werken alle patronen weg in jou. Zo komt er weer energie vrij en kun je jezelf weer verzorgen.
Zelfzorg houdt ook in dat je je voeding aanpast. Als we moe zijn, dan grijpen we vaak naar suikers, fastfood, … Juist op dit moment heeft je lichaam gezonde voeding nodig. Indien nodig vraag of zoek hier hulp bij. Dat heb je echt wel verdiend!
Het allerbelangrijkste dat ik wil meegeven is het volgende: geef jezelf de tijd om terug op adem te komen, om terug jezelf te worden. Wees mild en zacht voor jezelf. Juist de gevers zijn het strengst voor zichzelf – herkenbaar nietwaar? – want zelfkritiek helpt jou echt niet vooruit. Je bent altijd zo zorgzaam geweest voor anderen. Laten we het deze keer voor onszelf doen. :-)
Zorgen voor anderen is eerst kiezen voor jezelf
Kies je ervoor om terug het zonnetje in huis te zijn? Energiek maar deze keer met een gezonde portie zelfzorg? Vraag je gratis kennismakingsgesprek.
Samen starten we het
Boosttraject op en halen we het beste uit jou!
Mail:
hello@rachida-coaching.be of
0479/90 86 64