05-02-2018 - blog

Help, ik vergelijk mezelf teveel met anderen

Heb je ook soms een vreemd gevoel wanneer je artikels of filmpjes ziet van mensen die de media halen? Of die succesvol zijn? En dat je denkt: 'wow, zo fijn zeg!'. En dan meteen het andere stemmetje hoort dat zegt: 'hoe komt het dat jij dat niet hebt bereikt?' Meteen schiet je in het gevoel van niet goed genoeg zijn.

Op zulke momenten word ik mij bewust van deze dynamiek. Ik stop mijn gedachten door even diep in te ademen via de neus en uit via de mond. Op die manier breng ik weer rust in mezelf. Het is zo menselijk en universeel om onszelf te vergelijken met anderen.

Wat gebeurt er eigenlijk in ons? We verleggen onze focus naar die succesvolle perso(o)nen waardoor we onszelf naar beneden halen. Alle inspanningen die we hebben gedaan om vooruitgang te boeken (op vlak van loopbaan, life, studie, gezondheid of wat dan ook) lijkt plotseling er niet meer toe te doen. We hebben dat ene dat die persoon heeft nog niet… Onze kijk is plots verengd. Het verlamt ons en we voelen ons slecht, minderwaardig of misschien zelfs kwaad op onszelf.

Wat mij helpt is terug mijn blik verruimen en waarderen wat ik wel al heb. En vooral luisteren naar dat stemmetje. Blijkbaar is er iets in mij getriggerd. Ik verlang naar iets: ‘is het erkend worden? of gezien worden? of iets anders? Luister even naar dat stemmetje en vraag aan jezelf wat je ook in jezelf wilt doen groeien.

Een tweede sleutel is de volgende: we zijn allemaal uniek en elk heeft een eigen weg te volgen. Volgens ons eigen ritme.

Een derde sleutel: succesvol zijn mag je definiëren zoals jij het wilt. Wat is succesvol zijn voor jou? Denk daar maar eens over na.

En last but not least: wees niet zo streng voor jezelf. Je doet het tot op heden goed. En elke dag kun je stappen ondernemen in de richting die jij wilt opgaan. Stap per stap. En dat al op zich, is al een succes!

Zo heb ik vandaag mijn dag weer mooi en succesvol gemaakt.
Help ik vergelijk mezelf teveel met anderen
 
getting the best
out of you