03-03-2018 - blog

HoogBewust

Kan jij intens genieten van het contact met mensen, de natuur, mooie muziek of kunst?
Vind je het ook prettig om je regelmatig terug te trekken?
En heb jij het gevoel dat feestjes, drukke dagen op het werk of omgaan met veel mensen
jou sneller te veel worden dan anderen? Misschien ben jij dan wel een hoog sensitief persoon (HSP). Of HoogBewust, een term die ik zelf graag gebruik.

15 tot 20 procent van de mensen is HSP. HSP’s voelen de stemmingen van mensen en de sfeer in een omgeving heel snel aan. En soms denk je dan: oei, ik voel me plots moe, bedrukt, gejaagd, overstuur, … Deze gevoelens of prikkels heb je bijna altijd opgepikt van anderen. En dat maakt dat deze fijngevoeligheid eerder een last kan zijn dan een kracht.  Grenzen stellen kan daarom een hele opdracht en uitdaging zijn.  HSP’s zijn dus dankzij deze  (vaak) aangeboren opmerkingsvermogen veel meer geneigd tot empathie. Ze zijn in staat om informatie beter dan gemiddeld in zich op te nemen en alles tot in detail en nuances uit te werken.

Mijn hoogbewust zijn heeft me de eerste jaren goed geholpen om mensen te begeleiden. Ik voelde ze zo goed aan. Ze kwamen altijd bij mij met hun vragen, twijfels en onzekerheden.  Naarmate ik ouder werd, kreeg ik vaker last van donkere gedachten, kon ik me niet meer concentreren, … Ik werd geleidelijk meer en meer gesloten. Het werd me teveel. Sinds die dag zocht ik naar antwoorden: naar het waarom van dit gevoel en gedachten. Na jaren boeken lezen en workshops volgen, ontdekte ik dat ik hoogsensitief was. En dat ik, afhankelijk met wie of waar ik was, een slecht of goed gevoel had, me gelukkig of ongelukkig voelde. Je hiervan bewust zijn is zo belangrijk omdat je anders in een vicieuze cirkel van negativiteit terecht komt. Waar ligt de grens tussen jou en de ander. Voor HSP’ers is het dus van levensbelang om dit onderscheid te leren ontdekken. Je hoogsensitiviteit kun je dan als kracht gebruiken in plaats van dat het jou leven verzwaart of blokkeert. Van last tot kracht. Dankzij deze eigenschap kan ik heel snel aanvoelen wat er echt bij mijn cliënten leeft. En geraken ze sneller uit hun impasses.

Wil je graag weten hoe jij weer tot jezelf kunt komen en weer verlicht kunt leven? Neem contact op via hello@rachida-coaching.be of bel 0479 908 664.
HoogBewust
 
getting the best
out of you